Sfanta Maria
Sfanta Maria sau Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscuta in Apus sub numele de Inaltarea cu trupul la cer a Maicii Domnului, cuprinde doua momente distincte, dar inseparabile pentru credinta Bisericii: in primul rand, moartea si ingroparea, iar in al doilea rand, invierea si inaltarea la cer a Maicii Domnului. Rasaritul ortodox a stiut sa pastreze caracterul tainic al acestui eveniment care, spre deosebire de Invierea lui Hristos, nu a fost subiect de propovaduire apostolica.Ce puteti gasi in aceasta categorie?
-
Acatistul Adormirii Maicii Domnului
Acatistul Adormirii Maicii Domnului Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!
-
Adormirea Maicii Domnului in iconografie
Adormirea Maicii Domnului se praznuieste pe 15 august dupa un post de doua saptamani. Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai indragite praznice ale popoarelor ortodoxe de pretutindeni.
-
In cautarea mormantului Maicii Domnului
Conform traditiei, dupa ce Fecioara Maria a adormit intru Domnul, trupul sau a fost asezat intr-un mormant nou. Doua orase pretind cinstea de a gazdui mormantul Maicii Domnului: Ierusalimul si Efesul. Referirile la adresa Sfintei Fecioare Maria sunt destul de putine in Sfintele Evanghelii. Dupa momentul Cincizecimii, ea dispare cu totul din cadrul Noului Testament, la fel ca multi dintre Apostoli. Sfanta Traditie si Evangheliile apocrife ofera insa amanunte privind viata ei.
-
Maica Domnului in Calendarul popular
Trecerea de la vara la toamna pastreaza in Calendarul popular amintirea unui stravechi inceput de an, marcat de moartea si renasterea Zeitei Muma, peste care parintii BiseĀricii crestine au suprapus moartea (Adormirea) si nasterea Fecioarei Maria. Inversand evenimentele care deschid si inchid viata sfintei, mai intai moartea (15 august) si apoi nasterea (8 septembrie), Biserica crestina a preluat, de fapt, modelul preistoric: moare mai intai reprezentarea mitica ajunsa la varsta senectutii, in cazul de fata Santamaria Mare, si apoi se naste Santamaria Mica.
-
Maica Domnului in spiritualitatea ortodoxa
In Biserica noastra drept-maritoare -Biserica Ortodoxa -, Maica Domnului este la loc de cinste si este pomenita totdeauna dupa Domnul nostru Iisus Hristos. Anume, la sfarsitul slujbelor, cand se face incheierea, preotul, dupa ce Il pomeneste pe Domnul nostru Iisus Hristos, zicand, de pilda: "Hristos, adevaratul Dumnezeul nostru", spune indata: "Pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale", apoi ii pomeneste si pe unii dintre sfinti si cere ajutor de la Mantuitorul nostru Iisus Hristos, ca sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi. Asta inseamna ca, in gandirea ortodoxa, indata dupa Domnul nostru Iisus Hristos este Maica Domnului.
-
Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Kalambaka
Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Koimisi tis Theotokou, Koimesis Theotokos - este o minunata biserica bizantina din Kalambaka. Biserica cea veche din Kalambaka este asezata chiar la poalele abruptelor pietre pe care se inalta manastirile de la Meteora.